Kuopio Jukola (2014)

Voittoa ei tullut, mutta kunnialla läpi Kuopio Jukolan yön!

 

Takana on monen suunnistajan vuoden kohokohta eli Jukolan viesti. Viesti juostiin tänä vuonna Kuopion Vehmersalmen Rytökylässä lauantain ja sunnuntain (14.-15.6) välisenä yönä. Kuopio-Jukolaan oli ilmoittautunut 16324 suunnistajaa ja paikalle odotettiin jopa 30000 katsojaa.

 

Kuopio-Jukola suunnistettiin Euroopan suurimmassa sisävesien saaressa, Soisalossa. Kuva Vehmersalmen sillalta.

Osa uralaisista lähti kohti Kuopiota jo perjantaina. Eero ja Kirsi starttasivat Kannuksesta, Vesa Kokkolasta ja Mikko Espoosta. Perjantain tavoitteena oli päästä kilpailupaikalle, pystyttää omat ja seuran teltta sekä käydä hakemassa viestin kilpailumateriaali. Vielä perjantaina ei virheitä tullut ja tavoitteet saavutettiin. Tosin teltan pystytysvaiheessa ukkoskuuro yllätti ja jouduttiin odottelemaan autossa tovi sateen loppumista.

Illan lopuksi kierreltiin kisakylässä, syötiin iltapalaa ja mentiin nukkumaan.

 

Teltat pystyssä.
Vesku menossa nukkumaan.

Lauantaina aamuna Mikko, Eero ja Kirsi kävivät mallisuunnistamassa kilpailumaastoa vastaavassa maastossa. Myös loput Jukolan veljeksistä tulivat paikan päälle eli Esko + Helka ja Loviisa, Asko, Sauli ja Risto. Naapureita alkoi ilmaantumaan teltta-alueelle.

 

Esko ja tytöt valmistelemassa majapaikkaa.
Telttakylässä.
Kilpailualueen vieressä oli mahdollisuus käydä suunnistamassa Nuottiniemen kartalla.

Toiminta alkaa!

Tasan klo 23.00 käynnistyi 66. Jukolan viesti tykin laukaisulla ja hävittäjäkoneen yli lennolla. Pauke oli kohtalaisen suuri ja niin oli miesmääräkin.

Alla video Jukolan viestin 1. osuudelta. (Kuopio Jukola)

1. osuus, 10,0 - 10,2 km, nuosua 370 m, hämärä / pimeä

Esko starttasi siis omalle osuudelleen n. 1600 muun suunnistajan kanssa. Pitkän alkuviitoituksen jälkeen (n. 1 km) päästiin myös suunnistamaan. Muutama virhe matkalla tapahtui, mutta lopputulos oli hyvä. Mies jaksoi vaihtoon asti vaikka lamppu alkoikin jo hyytymään. Esko oli onneksi lukenut radat loppurastit muistiinsa, joten lampun täydellinen pimeneminenkään ei olisi haitannut.

2. osuus, 11,4 - 11,6 km, nousua 400 m, pimeä

Vesku oli valmistautunut viimeisen päälle Jukolan legendaariselle pitkälle yölle. Sekä mies että varusteet olivat viimeisen päälle kunnossa. Veskun mukaan mm. uusi otsalamppu on niin tehokas, että valokeilassa edessä olevat pienet puut palavat pois alta ja loput kaatuu voimalla. Omalle osuudelle Vesku pääsi lähtemään n. klo 00:46 ja eteni maastossa ilmoittamansa aikataulun mukaisesti. Pitkä matka ja korkeuserot alkoivat kuitenkin tehdä tehtävänsä. Loppumatkan jyrkät ja paljon puhutut mäet tai "vuoret" meinasivat olla liian suuria ja jyrkkiä ja jalat alkoivat kramppailemaan. Taistellen mies kuitenkin saapui yön pimeydestä vaihtosuoran valokeiloihin. Osuuden jälkeen Vesku pääsi nauttimaan Jukola saunan löylyistä.

3. osuus, 10,3 - 10,3 km, nousua 450 m, hämärä / valoisa

Mikko pääsi maastoon n. klo 02:57. Aurinko oli jo noussut sen verran, että täysin pimeässä ei tarvinnut enää suunnistaa. Sen verran hämärää kuitenkin oli, että valoa tarvittiin kartan lukuun ja tiheimmissä kuusikoissa myös maaston näkemiseen. Matkalla tuli muutama heikko reitinvalinta ja pari virhettä. Toinen virheistä tuli niinkin myöhään kuin viimeiselle rastille, joka sijaitsi pellon reunassa.

Viimeinen rasti jolle Mikko onnistui tekemään virheen.

4. osuus, 7,5 - 7,7 km, nousua 315 m, valoisa

Riston matka alkoi n. klo 04:28 ja taktiikkana oli edetä rauhallisen virheettömästi. "Ala- ja ylämäet kävellään ja tasaisella yritetään juosta". Mies piti lupauksensa ja noudatti pelikirjaansa pilkulleen. Sen verran koville reissu taisi kuitenkin ottaa, että Risto aikoi tulevaisuudessa kiusata itseään käymällä hieman lenkillä.

5. osuus, 7,6 - 7,7 km, nousua 285 m, valoisa

Asko lähti vaihtopuomilta n. klo 05:53. Kun suunnistusprofessori oli taittanut puolet matkasta ilman sekunninkaan virhettä, astui kuvioihin mukaan krampit. Märän suon ylitys oli liikaa ja koko mies meni kylmästä vedestä kramppiin. Tämän jälkeen oli turha ottaa juoksuaskelia ja tavoitteena olikin vain päästä kunnialla maaliin ja varmistaa viestin jatkuminen. Maalissa Asko kommentoikin, että tämä oli TJ-Jukola. Saa nähdä pitääkö mies uhkauksensa?!?

6. osuus, 10,6 - 10,8 km, nousua 390 m, valoisa

Vaikka yö oli hieman viileä Saulilla tuskin oli kylmä. Aikataulun pieni venyminen varmisti Saulille mukavat 1,5 h alkuverryttelyt. Sauli pääsi metsään n. klo 08:10.

7. osuus, 13,9 - 14,1 km, nousua 375 m, valoisa

Eero joutui lähtemään Jukolan viestin pisimmälle osuudelle yhteislähdössä klo 09:00. Vaikka mies ei omien sanojensa mukaan ole harjoitellut vuosikausiin, ei matka tuntunut missään. Nähtävästi 40 vuoden aikana rakennettu peruskunto ei häviä hetkessä.

Näin viesti oli takana päin. Lopullinen sijoitus oli 658 ja aikaa kului yhteensä 71,9 km suunnistamiseen 13 h 44 min 44 s. Voittajan eli Kalevan Rastin voittoaika oli minuutin alle kahdeksan tuntia.

Enää oli jäljellä telttojen purku ja kotimatka. Vuoden päästä suunnistetaan Louna-Jukola Paimiossa ja siellä nähdään! Toivottavasti myös Asko.

Lisää kuvia löydät kuvagalleriasta.

Viralliset sivut, tulokset ja reittihärveli löytyvät täältä.

Oman suorituksen jälkeen on hymy herkässä.