Kisaennakko

AM-mitaleista suunnistetaan tänä keväänä Kannuksessa Hannin kylän kupeessa uudella Hääräjärven kartalla. Kilpailut ovat samalla avoimet kansalliset, joten kaikki ovat tervetulleita kisaamaan. Alueella ei ole ennen virallisia suunnistuskilpailuja järjestetty. Joskus joku hurja on voinut peruskartalla käydä testaamassa maastossa etenemistaitojaan.

Kilpailualueen maaston kartoitustyö on tehty viime kesänä. Kasvillisuuden rehevyyttä verrattaessa kevät ja kesä eroavat toisistaan, vanhan sanonnan mukaan, kuin yö ja päivä. Onkin syytä muistaa, että aluskasvillisuuden vielä heräillessa talven jäljiltä, karttaan vihreällä merkityt alueet voivat olla jopa huomaamattomia maastossa juostessa. Pääsääntöisesti vihreä kuitenkin hidastaa etenemistä. Erityisesti matkavauhti kärsii soiden ja ojanvarsien sekä selvällä kuviorajalla merkityistä vihreistä alueista.

Lisäksi kevään olematon aluskasvillisuus on jättänyt metsän vanhatkin ajourat yllättävän hyvin näkyville. Kesällä piilossa olleet ajourat erottuvat nyt melko selkeästi keväisestä metsästä. Pääasiassa vain uudemmat ajourat ovat merkitty karttaan, joten tässä kannattaa olla tarkkana.

Muuten kartoituksessa on pyritty noudattamaan kansainvälisiä kuvausohjeita. Tästä huolimatta kartalta löytyy muutamia pienehköjäkin (alle 1m) kiviä. Omat haasteensa kartoittajalle on tuonut myös maaston tasaisuus eikä 2,5m käyrällä merkitty kumpare ole aina välttämättä 2,5m, mutta tämähän on tuttua ainakin keskipohjanmaalaisille suunnistajille. Kartta on kuitenkin suht selkeälukuinen ja rastit löytyvät huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä karttaa lukien suunnistamalla kuin suunnassa juoksemalla askelpareja laskien.

Maastoa on turha kaunistella eikä siitä saa todellisuutta hienompaa vaikka kuinka satuja kertoisi. Eri ikäistä metsää, vähän korkeuseroja, muutamia soita sekä risukkoja ja paikoitellen mukulakivipohjaa. Järkeviä reitinvalintoja tehden maastosta saattaa kuitenkin jopa nauttia. Hyvä pohjaisia kankaitakin löytyy sekä muutama pieni kallioalue. Kannuslaisittain maaston kulkukelpoisuus on hyvä ja kovan kunnon sekä hyvän suunnistustaidon omaava pääsee varmasti koviin kilometrivauhteihin.

Tervetuloa kisailemaan!

Kannuksen Uran suunnistusjaosto