MM2012 Saksa

Kisaraportti WMOC 2012 ja Harz Cup Saksassa 30.6.-8.7.2012

 

Matkaan osallistujat:

Ylärivissä vasemmalta: Vesa Korpijärvi, Markku Törmä, Anja Törmä, Asko Korpijärvi

Alarivissä vasemmalta: Kirsi Junkala, Risto Posio, Eero Junkala, Sauli Konttila

30.6. lauantai

Matkaanlähtöpäivä. Osa porukasta (Vesa, Asko) saapui kehä 3:n sisäpuolelle jo edellisenä päivänä ja vietti matkaanlähtöpäivää edeltäneen yön Jukolan viesti -matkalla tutuksi tulleessa Tikkurilan Sokos Hotellissa. Muu porukka saapui Helsinki-Vantaalle lauantai-aamuna. Markku ja Anja tulivat aamujunalla ja Kirsi, Eero, Sauli, ja Risto tulivat Riston volkkarilla. Riston kyydissä Kannus-Jyväskylä-Lahti-Helsinki reittiä kulkeneet matkalaiset olivat lähteneet liikkeelle jo puoli kolmelta yöllä.

Lähtöselvitys Helsinki-Vantaalla sujui muuten leppoisasti, mutta Asko tutkittiin tarkemmin perättömän terroristiepäilyn vuoksi. Lento Berliiniin lähti puolisen tuntia myöhässä vähän puolen päivän jälkeen. Helteiseen Berliiniin saavuttiin noin 1 h 40 min lennon jälkeen.

Matkanjärjestäjän ryhmäkokoontumisen jälkeen suunnattiin urheilukeskukseen vähän matkan päähän lentoasemalta ja käytiin tutustumassa saksalaiseen tyyliin tehdä sprinttikartta mallisuunnistusradalla. Kevyehkön reenin päälle pesut ja ruokailut. Urheilukeskuksesta palasimme takaisin Berliinin lentokentälle hakemaan myöhäisemmällä Finnairin lennolla saapuneita Suunnistusmatkojen asiakkaita mukaan bussiin ja suuntasimme kohti majoituksia Bad Harzburgin läheisyydessä. Kannuksen Uran matkailijoiden hotellina toimi Hotel Maritim ketjun Braunlage Berghotel.

Braunlage Berghotel

1.7. sunnuntai

Kurpark Bad Harzburg

Ensimmäinen kisapäivä valkeni aurinkoisena. Suuntasimme hotellilta sprintin karsintaan Kurpark Bad Harzburgiin aikaisin aamulla. Tunnelma oli varsin letkeä pienestä jännityksestä huolimatta. Vesa joutui malttamattomana odottamaan vielä seuraavan päivän starttiaan Harz Cupissa ja toimi kuvaajana. Itse kisa käytiin puistomaisessa kaupunginosassa ja porukkamme suoritukset eivät oikeuttaneet kenenkään osalta B-finaalia parempaan. Kisat saatiin kuitenkin kunnialla avattua eikä kukaan joutunut hylkäyksen kohteeksi joten odotukset seuraavien päivien kisoihin olivat nousussa.

Iltaruokailun yhteydessä Sauli, Eero, Kirsi ja Risto ryhtyivät antamaan suomen kielen opetusta paikalliselle ravintoloitsijalle.

2.7. maanantai

Kaiserpfalz Goslar

Sprinttifinaalit suunnistettiin keskiaikaisessa kaupunkimiljöössä sateisessa kelissä. Sprinttifinaalin maasto poikkesi sprinttikarsinnan maastosta. Kilpailukeskus oli keskiaikaisen linnan pihalla. Suunnistussuoritukset sujuivatkin kaupunkimiljöössä edellispäivää paremmin ja joukkueemme edustajat olivat päivän suorituksiin tyytyväisempiä kuin karsinnassa, paitsi Sauli, joka sateen häiritsemänä jätti käymättä yhdellä rastilla.

Linnan pihalta
Kilpailumaastoa kaupungilta

B-finalistien tulokset:

Sija Nimi Seura Maa Aika
M45B

11.

Risto Posio Kannuksen Ura FIN 18:57
W50B 41. Kirsi Junkala Kannuksen Ura FIN 21:22
M50B 8. Eero Junkala Kannuksen Ura FIN 16:36
M55B 41. Asko Korpijärvi Kannuksen Ura FIN 20:04
M55B mp Sauli Konttila Kannuksen Ura FIN mp
M60B 65. Markku Törmä Kannuksen Ura FIN 22:46

 

Harz Cup:                       Sija Nimi Seura Maa Aika
OpenAdvanced 4. Vesa Korpijärvi Kannuksen Ura FIN 17:49

 

Nyt kisatunnelma oli saatu jo hyvään vauhtiin ja majoituksen puitteet oli todettu hyväksi ja palautumista edistäviksi. Muutamia hotellin helmiä mainitaksemme oli mm. runsas aamupala, jolla oli tarjolla mm. jopa valkoviiniä, sekä hotellin mainiot allas- ja saunaosastot.

 

3.7. tiistai

Tiistaiaamuna lähdimme mallisuunnistusmaastoon noin 20 minuutin päähän hotellilta entisen Itä-Saksan puolelle. Maasto oli tyypiltään korkeuseroja sisältävää, hyväpohjaista kuusikkokangasta. Toki tiheiköt olivat tiheitä. Mallisuunnistus enteili nopeavauhtista ensimmäistä pitkän matkan karsintaa. Oli kuitenkin hyvä hakea tuntumaa metsäsuunnistukseen sprinttisuunnistamisen jälkeen. Myös mallisuunnistukseen oli saapunut paikalle myyntimiehiä. Tulikuuma hernekeitto makkaran kera maistuikin osalle porukkaamme suunnistamisen jälkeen.

Iltapäivällä menimme kapiinihissiajelulle hotellin läheisen vuoren huipulle, jossa sijaitsi yksi Saksan vanhimmista talviurheilukeskuksista, Wurmberg. Hissiajelu kesti suuntaansa noin 15 minuuttia. Mäkihyppytornista näkyi hyvin sekä länteen Braunlageen että itään Brockenin huipulle, joka on vanhan Harz vuoriston korkein huippu 1141 metrissä. Kylmän sodan aikana näiltä huipuilta vakoiltiin tosissaan naapurin puolelle. Brocken oli tuolloin Itä-Saksan puolella ja Wurmberg osa Länsi-Saksaa.

Wurmbergin huipulta löytyi myös vuohiaitaus. Risto kommunikoi sujuvasti vuohien kanssa.

Braunlage Wurmbergin huipulta mäkihyppytornista. Hotel Maritim näkyy edessä rinteessä.
Anja Wurmbergin huipulla.
Vuohia tuijottavat miehet.

4.7. keskiviikko

Drei-Annen-Hohne

Pitkän matkan ensimmäinen karsinta kisattiin varsin helteisessä säässä Drei-Annen-Hohnessa. Kisaa edeltäneenä yönä M55 -sarjan karpaaseista Asko oli nähnyt unta, jossa saman sarjalainen toinen karpaasi Sauli oli huutanut unessa eksyneenä Askoa. Kisaaminen oli siis tullut jo uniin asti ja jännitystä oli jonkin verran ilmassa.

Mallisuunnistus lupaili nopeakulkuista maastoa, mutta tämä toteutui vain aivan maaston alku- ja loppuosassa. Pääosa maastosta oli hidaskulkuista kivikkoista kuusikkoa. Maastosta löytyi myös talonkokoisia kivipaaseja, joita oli kyllä muutama mallimaastossakin. Itse karsinta sujui kohtalaisen hyvin ja lähes kaikilla oli vielä hyvät mahdollisuudet A-finaaleihin. Vesa jatkoi myös Harz Cupin suunnistuksiaan ja kuten sprinttikisankin yhteydessä myöhäisen lähtöajan takia, joutui/pääsi erikoiskuljetuksella takaisin hotellille. Osa Vesan paluumatkasta hotellille sujui höyryjunan kyydissä hiilenkatkuisessa tunnelmassa.

Uran porukkaa
Asko loppusuoralla Uran nostalgiapaita yllään

5.7. torstai

Clausthal-Zellerfeld

Pitkän matkan toinen ja ratkaiseva karsintakilpailu käytiin Clausthal-Zellerfeldissä. Ilmassa oli lievää jännitystä ja mahdolliset A-finaalipaikat kuuluivat jo puheissakin. Clausthal-Zellerfeldin maasto oli hyväpohjaista ja nopeakulkuista kangasmaastoa. Rastipisteinä oli erittäin paljon kuoppia ja suppia.

Kisapäivä toi mukanaan Uran seurahistorian parhaimman suorituksen veteraanien MM-kisoissa. Sauli laittoi ison vaihteen silmään, räväytti ja voitti oman karsintasarjansa. Samalla varmistui myös A-finaalipaikka lauantaille. Myös Eero, Asko ja Risto pääsivät yhteistulosten perusteella lauantaiseen A-finaaliin.

Saulin tulos: Sija Nimi Seura Maa Aika
M55-2 1. Sauli Konttila Kannuksen Ura FIN 51:44

 

Sauli loppusuoralla ja leimaa kohta maalissa karsintasarjansa nopeimmassa ajassa

Illalla ruokailtiin Tennessä. Ruoka-annokset olivat isoja. Toki rankka kisarupeama oli jo kuluttanut roimasti kaloreita ja energiaa tarvittiin.

Tennen ravintoloitsija ja Braunlagen paikallinen kuuluisuus Frank Faber musisoi ja coveroi mm. Johnny Cashia hyvinkin sujuvasti. Illan aikana kuitenkin selvisi, että Frankin englanninkielen taito rajoittui pitkälti Cashin sanoituksiin.

6.7. perjantai

Välipäivänä lähdimme bussilla Wernigerodeen. Osan matkasta olisi pystynyt taittamaan höyryveturillaki, mutta tämä jäi tällä kertaa kokeilematta. Kaupungista lähti mukaan ruokaa ja jokunen vaateriepu.

Lähdössä välipäivän viettoon.
Wernigerodessa

Illalla ruokailtiin perinteiseen tyyliin Braunlagessa. Ravintolan miesten vessassa oli tarina ihmiselämän käänteisestä kulusta. Eli mitä tapahtuisi, jos eläisimmekin elämämme toisinpäin kuten Benjamin Button, vanhuudesta nuoruuteen. Lisäksi miesten pisuaarin läheisyydestä löytyi faktoja keskimääräisestä saksalaisesta miehestä. Jälkimmäisestä tarinasta oli osalla porukkaa hiukan eriävä mielikuva ennen saksankielen -taitoisten vierailua vessassa.

 

7.7. lauantai

Bad Harzburg (Huneberg-Steinbruch)

Finaalit käytiin hyväpohjaisessa kangasmaastossa. Kilpailukeskus sijaitsi valtavan avolouhoksen läheisyydessä. Noususummaa sisältyi matkoihin tähän mennessä kaikista kilpailupäivistä eniten. Kaikki sarjat sisälsivät todella kovan nousun ennen kilpailukeskuksen maalialuetta ratojen loppuosassa. Lähes nelivetoa vaatinut nousu laittoi monet puuskuttamaan. Rastipisteet olivat esim. toiseen karsintaan verrattuna tarkempaa suunnistusta vaativia.

Normaalimatkojen finaalien kilpailukeskuksen läheinen avolouhos

 

Sauli valmistautui A-finaaliin 2. karsintakilpailun sarjavoitto vyöllään. Tämän vuoksi virheettömään finaalijuoksuun tuli valmistautua varmistamalla viimeisen rastin paikka ennen kisaa. Tässä tapahtui pahemman laatuinen virhe, koska Saulin verkkokalvoille piirtyi B-finaalien viimeinen rasti. Ja sitähän ei saa A-finaalissa suunnistava kilpailija leimata. Tästä johtuen Saulin finaalisuoritus päättyi ikävästi hylkäykseen.

Muu porukka sai hyväksytyt suoritukset ja viikko päättyi onnellisesti ilman suurempia haavereita. Asko tosin väänsi hiukan nilkkaansa. Kannuslaisista A-finalisteista parhaiten sijoittui Eero ollessaan omassa sarjassaan eli M50A:ssa 19.

Kannuslaisten tulokset normaalimatkojen finaalipäivänä:

 

A-finalistit: Sija Nimi Seura Maa Aika
M45A 79. Risto Posio Kannuksen Ura FIN 1:41:14
M50A 19. Eero Junkala Kannuksen Ura FIN 59:11
M55A 60. Asko Korpijärvi Kannuksen Ura FIN 1:02:10
M55A mp Sauli Konttila Kannuksen Ura FIN mp

 

B-finalistit: Sija Nimi Seura Maa Aika
W50B 54. Kirsi junkala Kannuksen Ura FIN 57:20
M60B 32. Markku Törmä Kannuksen Ura FIN 57:20

 

Harz Cup viikon kokonaistulos: Sija Nimi Seura Maa Aika
OpenAdvanced 3. Vesa Korpijärvi Kannuksen Ura FIN 4:04:02

 

B-finaalin viimeinen rasti ja molempien finaalien loppusuora
Eero maaliintulon jälkeen kuvassa vasemmalla. Kuvassa myös toinen M50A-sarjalainen Jyrki Routsi Hiisirastista.

Normaalimatkojen finaalien jälkeen menimme seuraamaan palkintojenjakotilaisuutta Rennbahniin. Tunnelma oli vapautunut kisojen päätyttyä ja WMOC -band sai Abba covereillaan 70-luvulla nuoruuttaan viettäneiden jalatkin vipattamaan.

Illalla piipahdimme vielä iltapalalla jo aiemmin tutuksi tulleessa Tennessä. Ravintoloitsija Frank coveroi taas Johnny Cashia ja välillä taustanauhalta soivat samat biisit kuin torstai-iltana.

8.7. sunnuntai

Paluupäivä Suomeen. Kuten aina ennenkin matkoilla matkustuspäivät ovat usein aika pitkiä ja raskaita. 5 tunnin bussimatka Braunlagesta Berliiniin paluulentoa odottamaan sujui kuumassa bussissa. Seurueen tuppimestaruus ratkaistiin 2-hengen tupessa bussimme takapenkillä. Koko viikon korttia lätkineet Vesa ja Risto pelasivat koko 5 tunnin bussimatkan kestäneen väännön lappilaisten kuningaspelin kaksinpeliversiota. Ja lopulta Berliinin porteilla tuli tuppi. Väännön voitti pohjoisemmat sukujuuret omaava korttisankari. Sukunimestä pääteltävissä. Se siitä.

Paluulentomme lähti Berliinistä 2 tuntia suunniteltua myöhemmin. Helsinki-Vantaalle kuitenkin päästiin turvallisesti.

Kokonaisuudessaan reissu oli hieno ja varmasti ensi vuonna Italiaankin lähtijöitä löytyy.

 

-VK